Névadó és emléktábla avató ünnepség a kiváló edző és testnevelő tiszteletére

2017.10.27.

Edző, pedagógus, sporttörténeti kutató – a három évvel ezelőtt elhunyt Medovarszki János  mindhárom területen maradandót alkotott. Péntektől az egykori kiváló sportember nevét viseli Békéscsabán, a Tünde utcai futófolyosó.

Dr. Ferenczi Attila városi tanácsnok, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club  elnöke kigondolta, Békéscsaba városa az elképzelést, és az éppen október 27-én, 80 éve született Medovarszki János  emlékére tisztelői, családtagjai, egykori tanítványai pénteken mind ott állhattak a futófolyosón megtartott ünnepségen.

János nyugdíjba vonulásakor Tóth Sándor ügyvezetőnk kérésére tért vissza sok év után az atlétikai pályára, ahol elsőként az utánpótlás szakági feladatokat kapta meg, s Baji Balázs világklasszissá nevelésében teljesedett ki Tomhauser István, Balázs jelenlegi edzőjével együtt.

A névadó ünnepen Dr. Ferenczi Attila  emlékezett Medovarszki Jánosra, az egykori magasugró országos bajnokra, Európa-bajnoki 10. helyezettre – az 1972-es olimpiai játékok magasugrásában 5. helyezett Szepesi Ádám; s a világbajnoki bronzérmes gátfutó dr. Baji Balázs  edzőjére, tanárára.

– Pedagógusként sok száz gyerekkel szerettette meg a sportot. Olimpiai bizottsági tag, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának mindmáig egyetlen békéscsabai tagja volt, méltán viseli a nevét a futófolyosó – emelte ki az elnök úr.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere személyes emlékkel kezdte, a Rózsa gimnáziumban a kiváló testnevelő 1977-től három éven keresztül volt a tanára.

– Mi a labdajátékokkal akartunk megismerkedni, de Medovarszki János a sportok királynőjét támogatta. Érettségi találkozókon mindig szóba kerül a személye. Sokat köszönhet ne

ki Békéscsaba sportja, sok fiatalt indított a sport, az atlétika felé.

Az eseményen leghíresebb tanítványa, Baji Balázs elmondta, hogy nélküle nehezen lett volna ilyen eredményes.

– Igazi úriember, jó pedagógus, edző, nevelő volt, nagyszerű technikai, taktikai tanácsokat adott. Bárcsak látta volna, hogy az utóbbi években milyen eredményeket értem el – csuklott el az olimpikon gátas hangja.

A család nevében ifj. Medovarszki János  megköszönte a kezdeményezést, az ügy támogatását.

– Édesapánk büszke volt azeredményeire, s bár sportolóként olimpiára nem jutott el, nagy rajongója lett az ötkarikás mozgalomnak. A rábízott tehetségekkel a közösség érdekében jól gazdálkodott – e

mlékezett rá fia.