Fejlesztik a békéscsabai Tünde utcai atlétikai centrumot

Elkészültek a békéscsabai Tünde utcai atlétikai centrum felújításának engedélyezési tervei, melyeket a minap a Kórház utcai székházban mutattak be. Az 500 millió forintos fejlesztés első 100 milliós szakasza rövidesen megkezdődhet.

A Tünde utcai létesítmény felújításának terveit már a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós is jóváhagyta. Az építkezés megkezdéséhez még a közbeszerzési eljárást kell kiírni, s ha meglesz a kivitelező, megkezdődhet a fejlesztés.

Ennek apropóján a Kopp Békéscsabai Atlétikai vezetői meginvitálták egy rövid helyzetkép bemutatására Békéscsaba Város vezetőit és a térség országgyűlési képviselőjét.

Marik Tibor békéscsabai önkormányzat sportberuházásokért felelős csoportvezetője elmondta, hogy az első ütemben a közművek, a parkolók létesítése, a futófolyosó előtti mobil lelátó elhelyezése, a lelátó alatti térburkolat kialakítása és a pályavilágítás kialakítása történik meg.

– A második ütemben az új főépület építése, és a meglévő felújítása, valamint az ehhez kapcsolódó eredményjelzők és hangosítás létrehozása a terv, s ha ehhez érkezne akkora forrás, akkor a futófolyosó is megújulhat.

Ez utóbbihoz még el kell nyernie a városnak és a klubnak a szövetség, majd a kormányzat támogatását.

Varga Tamás alpolgármester hangsúlyozta, hogy a beruházás költségvetése optimális.

– A városban zajló többi fejlesztés mellett meg kell mutatnunk azt, hogy miért is fontos az atlétikai centrum fejlesztése. Ez nem könnyű, de olyan eredmények állnak a fejlesztés mögött, amellyel azt gondolom, hogy jól lehet érvelni. Ez egy remek, megalapozott terv. A legfontosabb, hogy a sportolók és a kilátogatók jó kiszolgálást kapjanak. Kelet-Magyarország atlétika központja jöhetne létre.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az ország legkiválóbb egyesületei közé tartozó Kopp Békéscsabai Atlétikai Club nemcsak a versenyzőiről ismert, hanem nagyszerű szabadidős, családi rendezvényeiről is. A képviselő megjegyezte, hogy a hazai atlétikai szövetség mellett a kormányzat is nagyon fontos partnerük, amely majd biztosíthatja a szükséges forrásokat.

Ezekhez a forrásokhoz azonban nem lehet egy összegben hozzájutni a koronavírus okozta gazdasági nehézségek miatt.

Bizakodóak vagyunk, hiszen a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club nevelte ki az EB bronzérmes Baji Balázs gátfutót, Márton Anita világbajnok- olimpiai bronzérmes súlylökőt, s nevel a fiatalabb korosztályban is évente több válogatottat a magyar atlétikának. Szakmailag megalapozott, hogy a kiváló minőségű atlétikai műanyagpálya kiszolgálóhelyiséget is kaphasson- így alkalmas legyen országos bajnokságok rendezésére- összegzett Tóth Sándor igazgató és Dr.Ferenczi Attila klubelnök.