Cél a Siketlimpia

Mihály Réka atlétánk a Sportkórházban volt állapotfelmérésen, ahol kedvességével szebbé tette az ott dolgozók napját. Az Országos Sportegészségügyi Intézet Facebook oldalán a következő cikk jelent meg Rékáról:

„Mihály Réka csak érzi, hogy milyen szépen és érthetően beszél, hallani nem hallja. Helyén minden hang, mondandója, hanglejtése széles skálán játszik. Emlékei nincsenek a hangos világról, hét hónaposan, súlyos betegség következtében vesztette el hallását. Céltudatos felnőtté cseperedett, akinek az életét átszövi a sport. A fiatal válogatott középtávfutó atléta, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője legfontosabb célja ismét kijutni a Siketlimpiára, és ott tudása legjobbját hozni. A 24. alkalommal megrendezendő, és 2022-re elhalasztott nemzetközi seregszemlének Brazília ad otthont. Réka edzettségét, erőnlétét felmérendő érkezett Sportkórházunkba, a teljesítmény-diagnosztikai kutató laboratóriumba, háziorvosa és edzője javaslatára. A jeltolmács, Tápai Beatrix kedvesen, gyorsan, pontosan közvetít a sportoló és a tesztvezetők között. Negatív koronavírus tesztek birtokában a nyugalmi és terheléses vizsgálatok jó hangulatban zajlanak. Emeljünk ki a teljesség igénye nélkül néhányat Réka eddigi sportsikerei közül. 2013-ban Szófiában vett részt először siketlimpián. 2014-ben a törökországi Trabzonban, a 2. Siketek Junior Atlétikai Európa-bajnokságon 800 m-es síkfutásban 2:43.48 perces idővel ezüstérmet szerzett. 2016-ban a Hallássérültek 3. atlétikai világbajnokságán a 800 m és 1500 m számban futott, és mindkét számban 6. helyen ért célba. 2017-ben Törökországban rendezték meg a Siketlimpiát, ahol 800 méteren hetedikként zárt. 2019-ben az I. Fedett pályás atlétikai világbajnokságon Tallinnban Réka 800 méteren – a térdsérülése ellenére – az előkelő 5. helyen, pontszerzőként ért célba 2.21.48-as idővel,

mindössze 2 mp-el elmaradva a dobogós helyezéstől. Ugyanebben az évben a hallássérültek atlétikai Európa-bajnokságán Németországban 1500 méteren bronzérmes lett, amire nagyon-nagyon büszke, míg 800 méteren ötödik. Aztán jött a tavalyi év, és vele a koronavírus. Rékának különösen nehézzé vált az edzés, gyengébb immunrendszere miatt nagyon kell vigyáznia magára. Szerencsére mindennap tud edzeni, okosan, odafigyelve. Annyit még áruljunk el Rékáról: hallatlanul izgalmas munkája van. A Fővárosi Nagycirkuszban jelmezvarrónő. A következő nagyszabású online közvetítésre készülnek az artisták. Rékának nagy örömet okoz a varrás, a színpompás, csillogó jelmezek vidámságot sugallnak készítőnek, viselőnek, nézőnek egyaránt. Similis simili gaudet: Réka maga is csillogó személyiség. Gyorsan meg is egyezünk: amikor a brazil Siketlimpián a dobogón áll, Sportkórházunk extra selfit kap tőle. Nagyon várjuk azt a fotót!”