Márton Anita a Tokiói Olimpián

A magyar atlétika egyetlen világbajnoka, Márton Anita 17.59 métert dobott a női súlylökés selejtezőjében, amivel a 21. lett a tokiói nyári ötkarikás játékokon

Tokió 2020

Anita gyermeke januári születése után is vállalta a tokiói felkészülést, és versenyzőnk szépen helyt állt súlylökésben. Az első sorozatban 17.42 métert dobott, amivel a 10. pozícióban állt. A második sorozatban 17.59 méterre javított, azonban mivel többen is túldobták őt, ezért visszacsúszott a 15. helyre. Mindkét dobása jobb volt, mint az OB-n, tehát idei legjobb eredményét érte el. Az utolsó kísérlete sajnos érvénytelen volt, így biztossá vált, hogy nem jut tovább – végül a 21. helyen zárta a kvalifikációt.

„Jó volt újra ilyen közegben versenyezni. Szerettem volna 18 métert lökni, végül is nem sok hiányzott, de igazából egyik dobásba sem találtam bele. Nagyon erős volt a mezőny, előzőleg úgy saccoltam, hogy 18 méterrel döntőbe lehet jutni, hát tévedtem 60 centit, a riói olimpiához viszonyítva pedig 80 centivel több kellett a fináléhoz” – nyilatkozott  Anita.

„Nem vagyok elégedetlen, ez jó alap a folytatáshoz. Egyfajta új kihívás, hogy szülés után visszatérve ebből mit lehet kihozni. Idén még van két versenyem, aztán novemberben elkezdjük az alapozást a jövő évre, mert lesz bőven nagy nemzetközi verseny” – mondta Anita.

Maximálisan megtette Anita, amit tudott, nagy nevek estek ki, és sikerült olyanokat megelőznie, akik idén jobb eredménnyel rendelkeznek nála. Az, hogy gyermeke, Luca születése után is ilyen hamar ekkorát tudott fejlődni, mindenképpen biztató a 2023-as budapesti világbajnokságig tervező versenyzőm szempontjából is. – értékelte tanítványát Eperjesi László mester.