MASZ Régió ülés a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club vendéglátásában

Békéscsaba Veszely Csárda, 2022.11.16.

Nehéz négy-öt hónap vár a magyar atlétika szereplőire

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club szervezésében szerdán Békéscsabán, a Veszely Csárdában tartotta kihelyezett régió ülését a Magyar Atlétikai Szövetség. Gyulai Miklós elnök részéről tájékoztató hangzott el az emelkedő energiaárak negatív hatásairól, a szükséges intézkedésekről és a támogatási rendszer szükségszerű változásairól, illetve Scheidler Géza igazgató szakmai munkát érintő helyzetelemzését hallhatta a mintegy 15 egyesület vezetője..

Gyulai Miklóst, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét arról kérdeztük, hogy milyen intézkedéseket hoztak a kialakult helyzetben:
– Jó hír, hogy amikor tudomásunkra jutott, hogy némi megvonással számolni kell a szövetségnek is, a 2022-es műhelytámogatásokat már teljes egészében kifizettük az egyesületeknek, ez összességében mintegy kétszázhatvan-kétszázhetven millió forint. Úgy számoljuk, hogy az utazás, a versenyzés nem lehet veszélyben. A korosztályos versenyeket – melyen Békéscsaba komolyan ott szokott lenni – visszahozzuk a budapesti BOK-csarnokba, ide elérhetőbb az utazás akár vonattal is.

Ám a fedett pályás szezon végéig nagyon nehéz négy-öt hónap vár ránk és az egyesületekre.

–A szabadtéri időszak már más lesz, hazai versenyek megrendezésével az utazási költségekkel is takarékoskodhatunk. Lehet helyben, így Békéscsabán is szintteljesítő versenyeket rendezni 2023-ban. Ha tudnak olyan versenyzőket hívni, akik segítségével például Steigerwald Ernő és Nadj Levente négyszázas tehetségeik is eredményt érhetnek el, már nyerhetnek is, hiszen a kisebbek is versenylehetőséghez jutnak, akik utaztatása jelentős költséggel járna.

A MASZ – elnöke elmondta, hogy az előző években ilyenkor is csak sejtették, hogy mi az az összeg, amit a magyar atlétika tagszervezeteire fordíthatnak.
– Az információk és az ígéretek alapján azt tudjuk mondani, hogy nem lesz drasztikusan kevesebb, mint az előző évben, ami jó hír. Ami igazán kérdés, az a világbajnokságra való közvetlen felkészülés. Ebben kell a szövetségnek egy olyan helyzetet kialakítani, hogy a versenyzők ne szenvedjenek hiányt, ez az első számú prioritás.

Tóth Sándort, a Kopp Békéscsabai AC ügyvezető igazgatóját is megkérdeztük.
– A válság mindenre kihat, így a mi versenyzésünkre és a felkészülésünkre is, hiszen megnövekedtek a költségek, a támogatások ugyanakkor nem növekednek. Lehangoló információkat is hallottunk, de biztatást is kaptunk a MASZ vezetői részéről, hogy érdemes a munkát folytatni, hiszen ők is azért dolgoznak, a rendszer működjön és fennmaradjon. A szövetség vezetői jól tudják, hogy mivel jár egy klub működtetése, az atléták versenyeztetése.

Az ülés után a MASZ vendégeit a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club vezetésével együtt Szarvas Péter polgármester úr fogadta, ahol az Atlétikai Centrum Fejlesztésének további előkészítése és a jövő évi budapesti Atlétikai Világ Bajnokság szervezése volt a fő téma. Dr. Juhász István tanácsnok a klub elnökeként is, és Varga Tamás alpolgármester a klub elnökségi tagja minőségében is megtisztelte jelenlétével a késő délutáni találkozót. A klubunkat Tóth Sándor, Bagi Árpád és Czeglédi Katalin képviselete.

Gyulai Miklós (MASZ elnök), Scheidler Géza (MASZ sportszakmai igazgató), Tóth Sándor (BCSAC ügyvezető alelnök)