Márton Anita: Örülök a hatodik helynek…

Fedettpályás EB      

Isztambul 2023.03.02.-03.

 Márton Anita rekorderként hatodik lett az isztambuli kontinensbajnokságon. A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club olimpiai bronzérmese, világbajnok súlylökőnk a hetedik fedettpályás Európa-bajnokságán versenyzett, és idei legjobbját érte el. Edzője, Eperjesi László is maximálisan elégedett volt versenyzőjével.

Polgármesterünk, elnökségünk és a klub vezetői együtt izgultuk át a TV előtt a döntőt, mint ahogy ezt a korábbi világversenyein is- nyilatkozott Tóth Sándor klubigazgató- A harmadik sorozatnál 3.helyen állt, s a végső sorrendet 10 mm = 1 cm döntötte el az 5.-és 6.helyezett között.

De hát az atlétika mérhető sportág – itt a bizonyíték erre.

Anitát kérdeztük a verseny után:

Az Eb-mezőnyből te vagy az egyetlen atléta, aki a hetedik fedett Európa-bajnokságán vett részt. Eszedbe jutott ez, mielőtt dobókörbe léptél?

Olyannyira nem, hogy nem is tudtam erről. Viccesen mondhatnám, nem örülök neki, mert kiderül, hány év van mögöttem. De természetesen nem így van. Megtiszteltetésnek tartom, hogy ilyen sok Eb-n indulhattam, az meg hab a tortán, hogy a hétből három kontinensbajnokságon érmes voltam.

És ha csak a ciklusokat nézzük, akkor lehetett volna ez a nyolcadik Európa-bajnokságod is…

Így van. Igazoltan távol maradtam az Eb-től 2021-ben, hiszen akkor született a kislányom és nagyon örülök, hogy két év elteltével is döntős tudtam lenni.

Milyennek láttad az isztambuli teljesítményedet?

Örülök a hatodik helynek. Volt pár hetes időszakom, amikor nem igazán ment a dobás, ehhez képest most mindössze 15 centire voltam a dobogótól. A lökéseim azonban nagyon kimentek a jobb szektorba, így a jövőben erre kell koncentrálnom.

Kétéves kislányod, és a család otthon szurkolt neked. Hogy viseled a távollétet a gyerekedtől?

Ehhez nem lehet hozzászokni, bár jó kezekben van most édesapjával otthon, de ahogy telik az idő, egyre nyűgösebb, és hát nekem is nagyon hiányzik.

Folytatás?

Jövő héten elkezdődik egy alapozó időszak. Versenyezni várhatóan májusban fogok, az idei végcél pedig a budapesti szabadtéri világbajnokság lesz.

A Tajti család a Szilveszteri Futógálán,

ezen a versenyen szerepcsere van, mert a férjét, Zsoltot várja Anita és Luca a célban