A MASZ is elismerte Tóth Sándor munkáját

Szombaton délelőtt tartotta évi rendes Közgyűlését  a Magyar Atlétikai Szövetség  Budapesten, ahol mesteredzőnk, Tóth Sándor Magyar Atlétika Arany fokozat elismerésben részesült.

„Nem csak engem illet az elismerés, hanem az egész közösségünket, akik ehhez a díjhoz hozzásegítettek.”- monda a díj átvétele után Tóth Sándor.

 

Az ünnepségen így méltatták mesteredzőnk tevékenységét:

Edzőként gyaloglókkal indult a csúcsok felé, s a középtávfutóival is értéket teremt a magyar atlétikának

1977-ben került a Békéscsabai Előre Spartacus SC atlétikai szakosztályához. Azóta is a csabai sportéletben vállal kulcsfontosságú szerepet.

Tóth Sándor 40 éve irányítja a Békéscsabai Atlétikai Clubot – az ország egyik meghatározó eredményességű, és példaértékű marketingszemléletű egyesületét.

 

Tóth Sándorról, mint vezetőről:

Edzői pályafutása 1974-ben kezdődött, érdekes módon labdarúgó csapatoknál.

1977-ben került a Békéscsabai Előre Spartacus SC atlétikai szakosztályához. A Korcsok János–Kovács Károly kettőshöz csatlakozott társedzőként, ekkor még társadalmi munkában. Egy évvel később már mellékfoglalkozású edzőként alkalmazták, újabb egy esztendő elteltével főállású edzőként dolgozott.

Tóth Sándort 1978-ban kinevezték vezető edzővé. Szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán. 1989-től a Békés Megyei Atlétikai Szövetség főtitkára.

1996 és 2000 között a Magyar Atlétikai Szövetség gyalogló szakágának vezetője volt.

 

A rendszerváltást követően felbomlott a korábbi nagy egyesület, az Előre Spartacus SC, a szakosztályoknak önállóan kellett boldogulniuk. Létrejött a Békéscsaba Előre Atlétikai Egyesület, majd néhány évre rá a Békéscsabai Atlétikai Club. Ezek szakmai vezetését és a klub ügyvezetői teendőit Tóth Sándor látta el, illetve látja el ma is.

 

A nevével fonódik össze a tavaszi békéscsabai nemzetközi gyaloglóverseny, a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba szupermaraton futóverseny, valamint a békéscsabai utcai futóversenyek sokasága. A szakmai munka irányítása, illetve ügyvezetői teendői mellett rengeteget fáradozik azon, hogy az egyesület anyagi hátterét megteremtse (vállalkozásokat indítottak, lottózót üzemeltetnek, versenyeket szerveznek stb.). Az utóbbi tevékenységben, illetve az ügyvezetői feladatok ellátásában rendkívül nagy segítséget nyújt számára a klub marketing menedzsere, Czeglédi Katalin.

Klubvezetőként a legnagyobb sikere mindenképpen az, hogy a 2012-es londoni, majd a 2016-os riói olimpiára az egyesület egyaránt három sportolót delegált. Londonban Baji Balázs, Madarász Viktória és Márton Anita volt jelen, s ezzel a veszprémiekkel karöltve a legtöbb résztvevővel büszkélkedhettek a csabaiak. Négy évvel később is csupán két fővárosi klub delegált több atlétát a magyar olimpiai csapatba, mint a Békéscsabai AC. A riói résztvevők: Baji Balázs, Márton Anita, Kovács Barbara. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy további két egykori csabai atléta is rajthoz állt a brazil olimpián: Madarász Viktória és Rácz Sándor.

 

És az örömöt csak tovább fokozza, hogy Rióban az egyetlen érmet nyert magyar atléta is csabai, nevezetesen Márton Anita volt, melyet 2018-ban tovább fokozott: magyar atlétika eddigi első világbajnoka lett.

A Békéscsabai AC esztendők óta az egyik legeredményesebb magyarországi atlétikai egyesület. Évente több, mint 30 országos bajnoki cím, korosztályos és felnőtt válogatottak sora, többszörös olimpiai résztvevők, olimpián és világversenyeken szerzett érmek, kiemelkedő teljesítmények, nagyszerű versenyek rendezése jellemzik…

Ehhez kell a megfelelő feltételek biztosítása, a kiváló szakembergárda. S kellett valaki, aki mindezt – szinte a semmiből – felépítette, működteti, irányítja.

2013-ban „Csabai csoda” címmel a Békéscsabai Atlétikai Club egy kötetben megjelentette fennállásának addigi legnagyszerűbb eredményeit.

A könyv egyik szerzője, szerkesztője, s valójában a csabai csoda letéteményese Tóth Sándor volt.

S hogy mikor ér fel?

Bár nyilván mindig van feljebb és feljebb, de látnunk kell: egy ideje már ott van… A csabai csoda mindennapjait éljük.

 

Tóth Sándorról, mint edzőről:

Tanítványai az első országos bajnoki címet 1982-ben nyerték „számára”, 2016 szeptemberéig ez szám erősen közelít a 400-hoz, a dobogós helyezések száma pedig jóval túllépte az ezret! Az országos bajnoki címek tekintetében kiemelkedik a 2007-es (15 aranyérem), illetve a 2009-es (16 bajnoki aranyérem) esztendő.

A nemzetközi szintű atlétikába 1986-ban kapcsolódott be, tanítványai (Rosza Mária és Ilyés Ildikó) ekkor indultak első alkalommal világversenyen – Stuttgart, Európa-bajnokság. Legismertebb, legsikeresebb tanítványai gyaloglók, illetve szupermaraton futók: a már említett két olimpiai résztvevő hölgyön kívül Urbanik Sándor, Bogár János, Vozár Attila, Bérces Edit.

Aligha véletlen, hogy 1999-ben mesteredzői címet kapott.

2010-ben a Magyar Atlétikáért kitűntetés ezüst fokozatát kapta.

 

S értékes tanítványai ma is többek között a EYOF és GIMNASIADE érmes, ma is eredményes felnőtt középtávfutó, sokszoros országos bajnok, válogatott Gregor László és EYOF ezüstérmes Apáti Bence, akivel az edző újabb világversenyeket céloz meg.